maandag 20 september 2010

Niet denken maar doen!


 
Tekst gemaakt voor e-office:
Een van de verschillen tussen een topper en een tobber en een leider en een volger is de comfortzone. En met name de manier waarmee ze ermee omgaan. De comfortzone is een ruimte waarin je je prettig en veilig voelt. Jouw eigen comfortzone is als het ware jouw eigen coconnetje, waarin je alles kent en alles kunt controleren. Heerlijk save en vertrouwd dus!

Jouw comfortzone is de basis van waaruit je al vanaf jongs af aan de wereld verkend. Maar zo’n verkenning is vaak meer het meegroeien van je coconnetje dan dat je werkelijk buiten je comfortzone treed. De mensen die dat wel doen bewonderen we vaak om hun durf, hun leiderschap, hun unieke sportprestaties, etc. We genieten van dergelijke prestaties, maar praten onszelf in dat iets dergelijks voor ons veel te hoog gegrepen is, want…. Dan komen de excuses. 


Weleens een goed idee gehad? Het eerste uur, de eerste dag, de eerste week was je vol vuur en enthousiasme. Vervolgens vertelde je er anderen over en begon het idee af te brokkelen. Anderen kwamen met argumenten waarom het niet zou werken of waarom je het niet zou moeten doen. Zelf vulde je dat in je eigen hoofd aan, om vervolgens het hele idee, in potentie misschien geniaal, overboord te gooien. Kortom, alles wat nieuw, anders, een tikkeltje risicovol is, dat schuiven we snel weer opzij. We focussen ons dan snel weer op onze eigen vertrouwde belevingswereld. Daar voelen we ons prettig. En het ‘grappige’ is dat zo’n belevingswereld vaak gevuld is met gelijkgestemden en gelijkdenkenden. Een grensoverschrijdend idee, een risicovolle onderneming, een droom. Deze verdwijnen als sneeuw voor de zon als je ze openlijk uitspreekt in jouw eigen vertrouwde kringetje. Het is maar weinigen gegeven…, nee anders, het is iedereen gegeven, maar weinigen doen er iets mee, om met lef en durf buiten hun comfortzone te treden, om gewoon te doen, wat ze instinctief voelen dat ze moeten doen. Niet denken maar doen.

Nu weer terug naar die topper, tobber, leider en volger. Toppers en leiders zijn alleen op die posities terecht gekomen door veelvuldig dingen te doen, die eigenlijk niet zo prettig voelen. Het is zoals je geluk niet kan ervaren zonder ongeluk, zo snappen de ‘groten’ van deze aarde dat je soms gevoelens als angst, twijfel, verdriet, schuld, moet voelen om verder te komen en om de tegenovergestelde emotie te kunnen ervaren. Neem mijn roots: Topsport. Topsport is alleen maar mogelijk als je bijna iedere dag opnieuw buiten je comfortzone treed. Sterker nog, het hele principe van supercompensatie is gebaseerd op het een klein beetje kapot maken van je spieren, conditie, mentale kracht, etc., zodat ze supercompenseren tot een sterkere variant van zichzelf. Simpel en logisch dus -  dat is topsport in zijn pure vorm. En hoe werkt supercompensatie in het bedrijfsleven dan? Precies hetzelfde. Probeer iedere dag iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Alleen dan blijf je scherp, prikkel je jezelf en je collega’s en alleen dan wordt je elke dag een beetje beter.

Probeer het eens uit en laat in een reactie weten hoe je het hebt ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten