dinsdag 17 mei 2011


Welk bedrijf kent zijn hersteltijd?

Ieder bedrijf en iedere organisatie, succesvol of niet, hebben iets met elkaar gemeen. Ze balanceren allemaal rondom het begrip homeostasis. Homeostasis betekent evenwicht of balans. Ons lichaam, maar ook alles om ons heen is er voortdurend naar op zoek. Aan de hand van dit evenwicht kun je inschatten hoe succesvol een organisatie of individu is en kan zijn. Het is eigenlijk net als bij topprestaties. Als je in vorm bent, in balans, dan presteer je het best. Voor het bedrijfsleven geldt dit net zo. Maar vorm komt niet vanzelf en de homeostasis wordt constant uit balans gebracht. Om te kunnen voorspellen of een organisatie, persoon of bedrijf succesvol is of gaat zijn, ben je dus afhankelijk van de snelheid waarmee iets of iemand weer in balans komt, hersteld. Plus, wat het heeft gekost om dit evenwicht te herstellen.

Topsport is het constant, gericht, gepland en gedoseerd uit balans brengen van sporters om vervolgens te zien en te meten hoe lang het duurt voordat het evenwicht weer hersteld is. Het doel is om het lichaam zo te prikkelen dat het zich hersteld, maar net een beetje beter dan de voorgaande keer. Dat beetje extra is net dat kleine beetje bewapening dat het lichaam nodig heeft om een volgende keer bij een zelfde inspanning wel de balans te bewaren. Het spreekt voor zich dat topsporters de homeostasis steeds een klein beetje willen verstoren, zodat het volgende balansmoment op een hoger fysiek en mentaal niveau ligt dan de voorgaande periode. Zo wapenen sporters zich tegen stress en passen ze zich fysiek aan, aan steeds hogere en langere belastingen.

Als je goed naar een bedrijf kijkt gebeurd er eigenlijk hetzelfde. Onder het motto ‘stilstand is achteruitgang’ zal een bedrijf moeten blijven innoveren. Innoveren betekent vernieuwen. Betekent het oude vertrouwde herzien en vervangen door iets nieuws en beters. Is er te lang gewacht met vernieuwen, is de achterstand te groot, kortom moet er een te hoge tol betaald worden voor vernieuwing, dan duurt het heel lang voordat de balans weer teruggevonden is.  Soms wordt deze balans nooit meer teruggevonden, met alle gevolgen van dien.

Vitale bedrijven schrikken niet snel van een beetje tegenwind. En als ze er toch door uit balans worden gebracht, dan herstellen ze ook weer snel. Minder vitale bedrijven, zullen constant balanceren tussen winst en verlies. Elke vorm van tegenslag zorgt ervoor dat het weer weken of maanden duurt voordat de balans teruggevonden is. Maar zolang een bedrijf elke keer weer zijn of haar evenwicht terugvindt, blijft het bestaan en wordt het steeds weerbaarder en beter voorbereidt voor de volgende ‘aanslag’.

Een topbedrijf, een topsporter, maar ook een succesvolle zakenman hebben dus heel veel gemeen met elkaar. Blijkbaar zijn ze in staat om snel weer in evenwicht te komen na verstoring van de balans. Bij een bedrijf ligt het soms alleen iets gecompliceerder, omdat je afhankelijk bent van de homeostasis van het individu en van de groep/organisatie. Want elke verandering binnen een organisatie waar meerdere mensen werken, heeft een invloed op meerder evenwichten. De tijd die het duurt voor dit complexe evenwicht om weer in balans te komen is voor een groot deel bepalend en voorspellend voor het succes van een persoon, bedrijf en/of organisatie.

Wist je dat je heel veel van die balans verstorende processen kunt meten en wetenschappelijk aan kunt tonen, ook op de werkvloer? Door te meten en te weten kun je langer de ‘vorm’ vasthouden die jou of jouw organisatie zo succesvol maakt. En sneller de vorm terugvinden als de balans toch verstoord wordt. Weet jij bijvoorbeeld hoe lang het duurt voordat jouw afdeling weer optimaal werkt als er twee man ontslagen worden en er een nieuwe jonge medewerker bijkomt? Ik wed van niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten