Bij gebrek aan een betere vertaling van ‘Practice makes Perfect hou ik het voor het gemak even bij het gezegde ‘Oefening baart kunst’. Ik ben het hier namelijk niet mee eens want oefening alleen is niet genoeg. Tenminste niet om uit te blinken in sport. Ik zal beschrijven waarom.
Neem een schaatser die de top wil bereiken. Hij bekijkt waar hij over 6 jaar wil staan. Hij maakt een plan van aanpak, hij leert de basisvaardigheden, vervolgens zorgt hij dat hij de beste wordt op het gebied van techniek, tactiek, conditie, etc. Een kampioen in de dop zou iedereen zeggen. Toch?
Nee toch niet. Oefening en training zijn niet meer genoeg. Goed is niet meer goed genoeg. Waar gaat het dan mis? Het gaat mis als er elementen als tijdsdruk, vermoeidheid, stress, deadlines en wedstrijdspanning om de hoek komen kijken. Elementen die bepalen of een talent ook echt een topper gaat worden.
De coach heeft dus een uitdaging. Die uitdaging luidt om iemand voor te bereiden op tijdsdruk, stress, deadlines, wedstrijdspanning en meer. Tot nog toe werd aangenomen dat oefening genoeg was, maar het gaat verder. Hieronder een aantal stappen die iemand zou moeten doorlopen om een taak constant, consistent en herhaaldelijk onder druk te kunnen uitvoeren. Voor de coach de uitdaging om deze elementen te integreren in zijn of haar programma.
1. Kies een sport en leer de basisvaardigheden;
2. Wordt de beste in jouw sport op het gebied van techniek, tactiek, conditie, etc. Vaak een kwestie van de basisvaardigheden steeds verder uitbreiden en oefenen, herhalen, opnieuw oefenen en herhalen, tot in perfectie;
3. Zorg dat je ook de beste bent onder stress
4. Vervolgens onder stress en bij vermoeidheid
5. Tot slot doe je ding heel goed, super efficiënt, als je vermoeid bent, onder stress en tijdens competitie, keer op keer opnieuw.
Wees geen kampioen van de training, maar win je wedstrijden. Het onderscheid tussen een topper en een tobber is het vermogen om constant, consistent en herhaaldelijk onder druk te presteren. En coaches zouden hier meer aandacht aan moeten besteden, door ‘competitie elementen’ toe te voegen aan het programma. Daag mensen uit zet ze onder druk en evalueer regelmatig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten